Czym powinien się charakteryzować dobrej jakości syrop pszczeli?

Dokarmianie pszczół w okresie jesiennym, zimowym oraz wczesnowiosennym jest wręcz konieczne. Podawanie pszczołom dodatkowego pokarmu, pozwala przetrwać im trudniejszy okres, w którym zdobycie pożywienia tradycyjną drogą nie jest możliwe. Jednym z pokarmów pszczelich, podawanych owadom zimą, jest syrop pszczeli. Jaki syrop warto stosować? Po czym poznamy dobrej jakości produkt? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.

Syrop pszczelarski – rodzaje

Syrop pszczelarski to pokarm pszczeli w formie płynnej. Można przygotować go samodzielnie, jednak, ze względu na fakt, iż produkcja pokarmu dla pszczół, (w trosce o ich zdrowie) wiąże się z koniecznością przestrzegania restrykcyjnych zasad higieny, co w warunkach domowych nie zawsze jest możliwe – polecamy zakup gotowego do podania syropu. Gotowy syrop ma odpowiednio zbilansowany skład, dostosowany do potrzeb pszczół, a podczas jego produkcji, przestrzegano rygorystycznych zasad higieny. Masz więc pewność, że jest wolny od wszelkich drobnoustrojów.

Produkty dostępne w specjalistycznych sklepach to zazwyczaj syropy z cukru buraczanego oraz syropy skrobiowe. Każdy z nich swoim składem i konsystencją przypomina miód. Stosowanie syropu pszczelego jest proste i wygodne – można podać go owadom bezpośrednio po otwarciu wiadra. To spora oszczędność czasu, bowiem gotowy syrop pszczeli nie wymaga mieszania, rozpuszczania ani podgrzewania. Różne rodzaje pokarmu pszczelego, w tym także wysokiej klasy, certyfikowany syrop pszczeli możesz nabyć w Holger Food.

Czym charakteryzuje się wysokiej jakości syrop pszczeli?

Syrop pszczelarski powinien charakteryzować się odpowiednio zbilansowanym składem, a konkretnie:

  • właściwą proporcją fruktozy i glukozy – zachowanie proporcji w tym przypadku, zminimalizuje ryzyko krystalizacji w okresie zimowania pszczół;
  • przewagą cukrów prostych nad złożonymi, co wpływa bezpośrednio na poprawę bilansu energetycznego pszczół miodnych;
  • odpowiednim stosunkiem proporcji fruktozy do maltozy – wyższa zawartość fruktozy ma ogromny wpływ na polepszenie warunków zimowania pszczół.

Dobry syrop pszczelarski powinien być ponadto bezpieczny i lekkostrawny dla pszczół.

Decydując się na zakup syropu, warto sprawdzić nie tylko jego skład, ale też certyfikaty, które świadczą o jakości. Najlepsze produkty poddawane są specjalistycznym badaniom, będącym gwarancją czystego składu. Mając z kolei świadomość podawania pszczołom pokarmu najwyższej jakości, mamy pełną satysfakcję z należytej troski o nie. Jednym z dokumentów, potwierdzających wysoką jakość syropu pszczelarskiego jest certyfikat bezpieczeństwa żywności FSSC 22000.

Redakcja e-project24.pl